Viktiga fysiska faktorer som påverkar motorsport

Essential physical factors which affect motor racingSom motorsportförare så är det otroligt viktigt att man är vältränad. Detta kan låta löjligt med tanke på att man sitter i en bil men det är mycket fysiskt krävande för den som framför bilen att göra det. Det krävs att man orkar och att man klarar av att hålla kroppen ständigt redo för förändringar. Dessutom är det inte direkt en lugn och skön åktur som man njuter av på insidan av bilen, tvärtom är det ofta väldigt skakigt och det är en fysiskt krävande miljö att vistas i.
Det är dessutom viktigt för deras överlevnad att, om de vid en krock blir skadade, ska vara så pass vältränade att de om det är möjligt kan ta sig ut ur bilen. En motorförare behöver därtill vara psykiskt stark då dessa dessutom kommer att få utstå mängder av press som de flesta inte behöver vara med om.

Förare av motorsportbilar lär sig till exempel att använda sig av speciella andningstekniker för att de ska kunna prestera så bra som möjligt under pressen i bilen. Det finns fall då motorförare har blivit medvetslösa under körning på grund av att de inte har andats rätt i de fall bilen framförs i en mycket hög hastighet.

Det är vanligt att motorsportförare äter en speciellt anpassad diet för att de ska orka så mycket som möjligt. Motorsportförare är man nämligen inte endast på banan utan det är en hel och komplett livsstil. Man behöver också som förare ha en mycket stark ryggrad för att man ska orka hålla uppe kroppen i hastigheten som framförs. Det krävs nämligen att man hela tiden har full kontroll över sitt kropp och sin sinne när man arbetar som förare inom motorsport. Givetvis är det dessutom viktigt att man har en stark nacke som inte ådragit sig skador sedan innan.