Världens mest framgångsrika motorsportstävlingar på racerbana

Racing på racerbanor sker med flera olika typer fordon och på olika typer av banor: ovalbanor, stadsbanor, landsvägsbanor och permanenta banor med både raksträckor och kurvor. Här är några av de mest framgångsrika tävlingarna:

Formel 1-VM

Formula 1En av de mest framgångsrika motorsportstävlingarna är utan tvekan Formel 1-VM, med många deltävlingar runt om i världen. Loppen är runt 300 km eller max 2 timmar och antalet varv brukar vara runt 60.

Loppen körs på permanenta banor med både kurvor och raksträckor och med Formel-1-bilar. Vilket är bilar speciellt utformade för körning i höga hastigheter och med mycket specifika instruktioner vad som får göras och inte på dem. Sporten omsätter stora summor pengar, ett exempel på det är att ett team som åker på en tävling, ett så kallat Grand Prix, kan ha med sig tre formel-1-bilar, en container med reservdelar. Detta tillsammans med verktyg och 95 personer som är med och hjälper till vid tävlingen.

Farterna är enormt höga och på en bana som Autodromo Nazionale Monza, där det går väldigt snabbt, har det hänt flera olyckor. Monza är en av de banor som har funnits med i Formel 1-VM konstant sedan tävlingen startade och även den tidigare varianten, grand prix-racingen kördes många gånger på denna bana.

Indy 500

Indianapolis Motor Speedway är hemarena för denna tävling som är omåttligt populär i USA. Över 250 000 åskådare ryms i denna världens största sportarena och tävlingen har körts sedan 1911. Den ingår numera i Indy Racing League eller mer korrekt IndyCar som det hetat sedan 2003.

Isle of Man TT Race

Isle of Man TT Race eller Tourist Trophy som det också kallas är en av världens största tävlingar för motorcykel, en så kallad road racing-tävling. Uppåt 61 kilometer lång är banan och kan ha en genomsnittlig hastighet på över 200 kilometer i timmen. Antalet dödsolyckor i loppet är många, över 200 personer har fått sätta livet till.