Rally-VM i Sverige

Till skillnad mot vad många utanför sporten tror så är världsmästerskapet i rally (i Sverige ofta kallat Rally-VM) en lång rad deltävlingar som genomförs på många platser i världen. Det officiella namnet på det som vi kallar Rally-VM är World Rally Championship (WRC).

World Rally Championship in SwedenÄnda sedan tävlingen startades 1973 så har Rally Sweden (innan 2010 kallat Svenska Rallyt) varit en av de deltävlingar som ingår, och Svenska Rallyt i sig började redan 1950 men då som en nationell tävling. Rally Sweden körs traditionsenligt i de norra delarna av landet under vintertid och detta gör att det är en deltävling som ofta vinns av förare vana att köra med snö, is och grus som underlag. Det skulle faktiskt dröja ända fram till 1981 som tävlingen inte vanns av en svensk förare, även om vinnaren detta år var från ett våra grannländer: finländaren Hannu Mikkola vann 1981 års upplaga av tävlingen.

Sverige, Norge och Finland har dominerat Rally Sweden under den period som tävlingen ingått i WRC, och inte förrän 2004 vann en utomnordisk förare. Detta år var det fransmannen Sébastien Loeb som stod överst på prispallen. Frankrike har till dags dato faktiskt tagit hem tävlingen ytterligare tre gånger, även om de nordiska ländernas förare alltid funnits med i striden om topplaceringar.

Under åren som gått sedan Rally Sweden ingått i WRC så har man tvingats ställa in två gånger. Den första gången var faktiskt redan andra året man ingick i VM, alltså 1974 och detta som en konsekvens av den internationella oljekrisen. Det andra tillfället var 1990 och detta år kunde tävlingen inte genomföras på grund av vädret. Vintern detta år var ovanligt mild och eftersom det var plusgrader i nästan hela landet under i stort sett hela vintern så fanns varken is eller snö. Som ett uttalat vinterrally så ställde man därför in.