Rally Sweden

Något av det första man kanske tänker på när det handlar om svensk motorsport är Rally Sweden, eller Svenska rallyt som tävlingen hette tidigare. Precis som namnet antyder är det såklart den största rallytävlingen som arrangeras i landet och närmare bestämt i Värmland. Under tävlingens första år (1950) fram till och med år 1964 kördes den på sommaren och kallades Midnattssolsrallyt, men därefter flyttades rallyt till februari månad och fick namnet Svenska rallyt. Tävlingen avgörs på krokiga och smala vägar i Värmland och förutom grus kan det vara både snö och is på vägarna i februari.

Rally Sweden 2017

Rally SwedenÅrets Rally Sweden gick av stapeln mellan den 10 och 12 februari. Det var den 65:e i ordningen och underlaget var huvudsakligen snö. Rallyt har således nyligen avgjorts och det var Jari Matti Latvala från Finland som vann tillsammans med kartläsaren Miikka Anttila. Bilen som Jari Matti Latvala kör är en Toyota Yaris WRC. Designen baseras på Toyota Yaris men är anpassad för att tävla i Rally-VM. På andra plats kom Ott Tänak och Martin Järveoja från Estland och på tredje plats kom fransmännen Sébastien Ogier och Julien Ingrassia. Sverige, med Pontus Tidemand och Jonas Andersson fick nöja sig med en nionde plats. Pontus Tidemand kör för Skodas fabriksteam och i den andra divisionen i Rally-VM (WRC2).

Rally Sweden ingår i World Rally Championship (WRC/Rally-VM), det vill säga världsmästerskapen. Den som organiserar mästerskapet är Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), det Internationella Bilsportförbundet. Sverige agerar som värdland med Rally Sweden i Torsby, Värmland. Innevarande år omfattade Rally Sweden 17 etapper, varav sex i Norge och totalt körde de tävlande 305,83 km. Den mest populära publikplatsen är vid Colin’s Crest, ett hopp som fått namnet efter en brittisk rallyförare som hette Colin McRae. Alla vill se vem som hoppar längst! Det gäller både att köra fortast och hoppa längst.