Rally på insidan: svenska Proton-laget

Proton är ursprungligen en biltillverkare från Malaysia som drog igång sin produktion av bilar i början av 1980-taket. Till en början var det framförallt den inhemska marknaden man fokuserade på, och det är fortfarande i Malaysia som man har sin största andel av marknaden. Även några andra asiatiska länder har man lyckats ta betydande andelar, men i den övriga delen av världen så är Proton en relativt okänd tillverkare av bilar när det gäller den privata marknaden.

I mitten av 1990-talet lanserade företaget dock en bilmodell som skulle ta dem in på de internationella rallytävlingarna: Proton Satria. I och med att företaget lanserade denna bil så hade man också tagit steget in i motorsporten. Satria blev nämligen ganska snart en populär modell i olika grenar av motorsporten, men framförallt kom modellen att uppskattas inom rally och långdistanstävlingar på bana. Under de senaste två decennierna så har Proton Motorsports (vilket är namnet på företagets rallylag) haft stora framgångar på tävlingar i rally runt om i världen.

Swedish Proton teamEn svensk rallyförare har haft en särskilt framskjuten position i Proton Motorsports, nämligen Per-Gunnar Andersson. Andersson som föddes 1980 och kommer ifrån Årjäng vann i sin ungdom junior-vm i rally två gånger och har även som senior haft stora framgångar internationellt. De senaste åren har Andersson bland annat tävlat för Proton Motorsports och särskilt år 2012 genomförde han en tävlingssäsong som gav honom en andraplats totalt sett i den internationella rallytävlingen World Touring Car Championship (WTCC). Denna tävling är förutom Rally-VM (vilket du kan läsa mer om här på en annan sida) den mest prestigefyllda tävlingen för rallybilar. Speciellt viktig är denna tävling när det gäller så kallade standardvagnar, vilket i princip innebär vanliga bilar som är modifierade inom föreskrivna reglers ramar.

Proton Motorsports är alltså ett ganska ungt lag i sammanhanget, men har ändå lyckats nå internationella framgångar trots brist på rutin. Inte minst med svensk hjälp har detta gjorts möjligt.