Böcker om svensk motorsport

Books on Swedish motorsportDen svenska motorsporten har dokumenterats ganska så flitigt både under den tidiga utvecklingen av sporten och fram till våra dagar. Det finns därför idag ett ganska brett utbud av litteratur som behandlar ämnet – vilket borde vara ett glädjande besked för entusiaster och besökare av denna sida! Det finns alltså all möjlighet att förkovra sig i den rika historia som motorsporten har i vårt land och det som publicerats i ämnet är böcker som spänner över ämnen som foto, teknik och allmän bilhistoria.

I samband med att Kungliga Automobil Klubben firade 110 år 2013 så gav man ut en jubileumsbok. Denna bok är en fullkomlig skatt för den som vill läsa om vårt lands historia inom motorsporten och den är full av vackra bilder som dokumenterar fordon och förare ända sedan det tidiga 1900-talet fram till vår tid. Dessutom finns välskrivna texter av erfarna journalister och författare inom ämnet, som målar livliga porträtt av historiens personer inom fältet motorsport och olika evenemang som hållits genom åren.

Samtidigt som man pratar om ovan nämnda bok så är det näst intill obligatoriskt att ta upp boken Svensk Motorsport (av Flodén m.fl) från 1952. Detta är en riktig klassiker för den intresserade av svensk motorsport och även om boken slutade ges ut för många år sedan så finns det fina exemplar att fynda både på antikvariat och på nätet för ett par hundralappar. En vackert inbunden bok som dokumenterar de första årtiondena inom svensk motorsport och som bör finnas i varje motorentusiasts bokhylla.

För den som är mer tekniskt än historiskt intresserad så finns det även en hel del litteratur på svenska att ta del av. Inte minst så har bägge våra stora svenska tillverkare, Volvo och Saab, löpande under sina aktiva år gett ut böcker inriktade på de tekniska detaljerna och ingenjörskonsten bakom de egna bilarna.